نیروگاه فتوولتاییک متصل به شبکه؛ یک نیروگاه فتوولتاییک متصل به شبکه در واقع یک سیستم تولید برق خورشیدی است که تولیدات خود را به شبکه توزیع، فوق توزیع و یا انتقال وارد می سازد. سیستم های فتوولتاییک متصل به شبکه شامل پنل خورشیدی، یک یا چند اینورتر و تجهیزات لازم حفاظتی در بخش AC و DC و همچنین تجهیزات اتصال به شبکه می باشد.
به طور کلی سیستم های برق متصل به شبکه در شکل های گوناگونی باعث کاهش هزینه برق مصرفی خواهد شد. به طورمثال در کشورهای خارجی نیروگاه های متصل به شبکه خانگی در ابتدا برق مورد نیاز آن مشترک را تامین می کنند و مازاد تولید را به شبکه می فروشند. این موضوع در ایران بدین شکل است که کل تولید نیروگاه خورشیدی خانگی به شبکه فروخته شده و برق مورد نیاز خانه از شبکه خریداری می شود. با توجه به تعرفه خرید برق خورشیدی خانگی و تعرفه خرید برق شبکه می توان بدین نتیجه رسید که نصب نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه چه در سطح خانگی و چه در سطوح بزرگ درآمد مناسب را به همراه خواهد داشت. یکی دیگر از حسن های این طرح می توان به این اشاره کرد که هیچ محدودیتی ندارد و همه افراد می توانند در آن شرکت کنند، البته به شرطی که از مشترکان سازمان برق باشند، انشعاب برق هم داشته باشند و مالک خانه یا زمینی باشند تا بتوانند سیستم خورشیدی خود را در آنجا نصب نمایند. در حالت کلی با توجه به شرایط مناسب کشور ایران از لحاظ شدت تابش، سرمایه گذاری در این بخش توجیه پذیر بوده و دارای دوره بازگشت سرمایه <<تضمینی>> 4 تا 5 سال می باشد. دلیل تضمینی بودن دوره بازگشت سرمایه نیز گارانتی های بلند مدت پنل های فتوولتاییک و همچنین قرارداد 20 ساله خرید تضمینی توسط وزارت نیرو می باشد.
از دیگر مزایای سیستم های متصل به شبکه می توان به سهولت در نصب و اجرای آن و طول عمر بالای تجهیزات این سیستم نسبت به سیستم های مستقل از شبکه، اشاره نمود. نیروگاه های متصل به شبکه فتوولتاییک به دلیل تولید در نزدیکی مصرف کننده باعث کاهش هزینه انتقال برق و کاهش میزان تلفات شبکه توزیع می شود. استفاده از پنل های خورشیدی جهت تولید برق در هر سطح و اندازه باعث کاهش مصرف سوخت فسیلی خواهد شد.